הקורונה אילצה רבים מאיתנו לעבוד מהבית – ומתברר שיש לא מעט שלא נהנים מהאפשרות הזו, ואפילו סובלים ממנה. ברור לחלוטין שעבודה מהבית בימי משבר היא מורכבת יותר, לעומת עבודה מהבית בימים רגילים. המצב הנוכחי נכפה באופן פתאומי ומיידי על עובדים רבים, שהיו מעדיפים להגיע למשרד כדי לבצע את עבודתם.
עם זאת, עברו כבר יותר מחודשיים מאז פרוץ משבר הקורונה והשבתת המשק. למרות התנאים שאינם אידיאליים, היה לנו זמן להסתגל, להתגמש ולשנות הרגלים, על מנת לעבוד מהבית בצורה טובה ויעילה. אם אתם עדיין סובלים מפני שאתם עובדים מהבית, ייתכן שזה משום שאתם פשוט לא עושים זאת נכון. זה זמן נהדר ללמוד דברים חדשים – ויש גם ספרי הדרכה מעולים לעבודה מהבית.
אין ספק שעבודה מהבית לא מתאימה לכולם, אולם בהינתן מצב קיים ושלל אילוצים שאין איך לעקוף, כדאי ללמוד לעבוד מהבית בצורה אופטימלית. למה אתם לא נהנים לעבוד בבית? הנה כמה סיבות אפשריות:
אתם עובדים בפיג'מה
אחרי הכיף הראשוני של עבודה בבגדים מרושלים, פיג'מה או תחתונים, כדאי שתבינו שמדובר בטעות קלאסית של מי שמנסה לעבוד מהבית. ברור שאין צורך בחליפת שלושה חלקים ועניבת פרפר כשאתם בבית, אבל אם אתם לא קמים בבוקר, מתארגנים ומתלבשים, המוח שלכם מרגיש שהוא עדיין במיטה, בבית או בחופש, והיעילות שלכם נפגעת.
גם בבית, התלבשו בבגדי עבודה בזמן שאתם עובדים, ועברו לפיג'מה רק כשאתם מסיימים לעבוד. בגדים הם לא רק תפאורה, הם גם מסמנים לנו ולסובבים אותנו שאנחנו במצב עבודה, ולא במצב מנוחה או היזרקות על הספה.
אין לכם לו"ז מסודר
גם אם יש לכם ילדים ואלף סידורים, אתם עדיין עובדים. קל מאוד להתפזר להיגרר לאלף פעולות רנדומליות כשנמצאים בבית, במקום להתרכז במשימות שלכם בזמן מוקצב וידוע מראש. נצלו את היתרון של עבודה מהבית וצרו לו"ז גמיש וא-לינארי. למשל, אתם יכולים לעבוד 3 שעות, לעשות הפסקה כדי להביא את הילדים מבית הספר, ולחזור לעבודה של שעתיים נוספות, וכן הלאה. ובכל זאת, לו"ז גמיש הוא עדיין לו"ז. אם היום שלכם לא מתוכנן ומחולק לחלקים ברורים של עבודה, מנוחה ועניינים אחרים (כמו שטיפת כלים או אימון כושר), הוא פשוט יתפרק לחתיכות, ותמצאו את עצמכם עובדים שעות ארוכות יותר ממה שעבדתם במשרד, כדי להספיק לבצע את כל המשימות שלכם.
הגדירו לו"ז הגיוני (אין סיבה שתעבדו 16 שעות ביום) ועמדו בו – כך תוכלו לשלב בצורה נכונה בין העבודה והבית.
אין לכם סביבת עבודה מסודרת
לא צריך סטודיו ענקי עם תאורה טבעית או משרד ספון בעץ. אבל אתם בהחלט זקוקים לעמדת עבודה מסודרת, שבה יש את כל כלי העבודה הדרושים לכם – בין אם זה מחשב, סט מברשות או חצובה למצלמה. כדאי שיהיו לידכם כלי כתיבה ומחברת, טלפון עם אוזניות (לפרטיות ולשקט עבור הסובבים אתכם), כוס קפה או מים, ספרות מקצועית וכל מה שאתם צריכים כדי לעבוד בנוחות. יכול מאוד להיות שלפעמים תרצו לתקתק על הלפטופ מהספה, וזה בסדר, אבל מרבית העבודה שלכם צריכה להתבצע בסביבת עבודה נפרדת ומסודרת ככל האפשר. אל תשכחו לדאוג לעצמכם לכיסא ושולחן איכותיים ונוחים, או לכל ריהוט אחר שאתם צריכים.
לא הגדרתם גבולות לסובבים אתכם
ילדים, בן זוג או חתול – כל אלה צריכים לדעת ולהבין בדיוק מתי אתם עובדים ואסור להפריע לכם, ומתי זמן המנוחה והמשחקים שלכם. לילדים גדולים, למשל, אפשר להבהיר שאסור בשום אופן להפריע לכם כשאתם משוחחים בטלפון, ושאסור לגעת במחשב שלכם ללא אישור. זה אולי נשמע קצת קשוח, אבל ברגע שהגבולות מוגדרים, יהיה לכולם הרבה יותר קל לעבור את היום, וליהנות מהזמן המשותף שלכם כאשר העבודה מסתיימת.
הפרעת קשב ונוטיפיקציות
זוהי בעיה שאינה ייחודית לעבודה מהבית, אולם היא עלולה להחמיר דווקא כשאתם לא במשרד. אם אתם לא מנתחי מוח או עובדים בשירותי חירום, לרוב אין שום סיבה שתהיו זמינים לעבודה ב-9 בערב. זה היה נכון כשעבדתם במשרד, וזה נכון שבעתיים כשאתם בבית. העבודה מהבית ואפשרויות ההתחברות לעולם (בעיקר דרך הסמארטפון) יצרה לגיטימציה מעוותת וציפייה לזמינות 24 שעות ביממה. אין שום סיבה להסכים לעבוד בצורה כזו, בייחוד לאור העובדה שבמרבית המקרים, העניינים יכולים לחכות ליום שלמחרת ללא בעיה.
היו ברורים לגבי שעות העבודה והזמינות שלכם, ואל תיגררו לשיחות ומיילים בשעות מאוחרות. כשאתם עובדים וצריכים להתרכז, הרחיקו ממכם את הטלפון, ואל תתפתו להציץ במסך כל חמש דקות. בלו"ז שלכם, הגדירו שעות מסוימות שבהם תענו למיילים ופניות נוספות, ואל תקפצו מכל נוטיפיקציה. בכלל, מומלץ להשתיק את כל הנוטיפיקציות בטלפון, ולטפל בהן בצורה מרוכזת בין המשימות האחרות שלכם. הסחות דעת רגעיות ובלתי פוסקות פוגעות בשטף העבודה ובריכזו שלכם, וגורמות לכם להרגיש שאתם עובדים כל הזמן ולא נחים לרגע. למדו את עצמכם להתנתק ופשוט לא לענות.
אם בכל זאת התחשק לכם לשלוח מייל תשובה ב-4 לפנות בוקר, השתמשו באפשרות השליחה המתוזמנת של ג'ימייל, ותנו לו לשלוח את האימייל עבורכם בשעות העבודה הרגילות – כך לא תקפיצו נוטיפיקציות לאנשים אחרים בשעות מוזרות, וגם לא תצרו תקדים לפיו אתם זמינים ואפשר לפנות אליכם בשעות המוקדמות-מדי של הבוקר.
—
עדיין לא בטוחים שאתם עושים את זה נכון? המדריך המלא לעבודה מהבית לשירותכם!