האינטרנט כבר מזמן אינה מקום להתחבא בו, במיוחד אם אתם מנהלים עסק שעובד בצורה משמעותית בפלטפורמות דיגיטליות כמו יו-טיוב, אינסטגרם, אטסי וכו'.
רשות המסים הבינה כבר מזמן שישראלים רבים מנהלים עסקים קטנים ברשת – ולא מדווחים על הכנסותיהם. לאחרונה ערכה רשות המסים מבצע ניהול ספרים ארצי לעסקים המנוהלים ברשתות חברתיות. בין הנבדקים – בלוגרים, משפיענים, מובילי דעה, וגם בעלי עסקים המוכרים מוצרים פיזיים כמו שפים ומקשטי עוגות.
הרשות ניטרה את העסקים הללו באמצעים טכנולוגיים (שאינם מפורטים בהודעה לעיתונות). חלק מהעסקים מקבלים תשלומים מגוגל (בעקבות סרטונים פופולריים ביו-טיוב) ורבים מקבלים תשלומים באמצעות אפליקציות שונות – דבר המקשה על מעקב הרשויות אחר ההכנסות שלהם.
התירוצים והסיפורים של אלה שנתפסו היו לא-דיגיטליים בעליל: מפעיל ערוץ יו-טיוב שקיבל מגוגל סכום של כ-100,000 שקל, שעליו לא דיווח, אמר: "אני רוצה לסגור את התיק"; מאמנת כושר, שמפרסמת את עצמה בסרטונים ביו-טיוב, לא תיעדה הכנסות מגוגל במהלך שנת 2019. בן זוגה אמר למבקרים: "לא ידעתי שצריך להוציא קבלות על הכנסה זו וגם אשתי נמצאת הרבה בחו"ל"; שף שמעלה תכנים רבים באינסטגרם, בפייסבוק וביוטיוב, קיבל מיו-טיוב 47,000 ש"ח בשנת 2018 ו-15,221 ש"ח ב-2019, ולא תיעד אותם כהכנסות בספרי העסק. הוא טען: "חשבתי שאני צריך להוציא קבלה ולרשום בספרים רק בסוף השנה, כי זה כסף שהתקבל מחו"ל, טעיתי אני מצטער".
מרשות המסים נמסר כי פעילות הביקורת נערכה כחלק מפעילות נרחבת של רשות המסים כנגד מעלימי מס והון שחור בכל התחומים, לרבות אלו המנוהלים באינטרנט. זאת, במסגרת המדיניות של הגברת פעילות האכיפה לשיפור ושימור יכולת ההרתעה, במטרה להביא לדיווחי אמת ולגביית מס אמת, ובכך להגביר את השוויון בנטל בקרב האזרחים.