ניהול עסק דורש הרבה מאוד סבלנות ויכולת להתמודד עם מצבים קשים ובעייתיים. ניהול עסק בישראל דורש עצבים מברזל, ויכולת להתמודד עם לקוחות קשים ובעייתיים.
כל עצמאי או בעל עסק קטן שעובד עם לקוחות ישראלים, נתקל במגוון סיטואציות מרגיזות ונפוצות: תרבות דיבור קלוקלת וחוסר נימוס, דרישות בלתי סבירות, חוסר הבנה של היחס בין זול ואיכות וכמובן – בעיות תשלום וגבייה בלתי פוסקות.
העסקים הקטנים, שגם כך נאבקים לשמור את הראש מעל המים, נאלצים לעתים קרובות לרדוף אחרי הלקוחות על מנת לקבל תשלומים על עבודה שהסתיימה כבר מזמן. מוסר התשלומים הירוד בישראל, שגם ככה מתחיל לרוב בשוטף +30, גורם לכך שפרויקטים מסתיימים בהצלחה, עולים לאוויר אולם התשלום מתמהמה במשך חודשים ארוכים. האבסורד הוא, שככל שהלקוח גדול יותר (חברות גדולות, משרדי ממשלה וכו'), כך קשה יותר לקבל את התשלום בזמן ובצורה מסודרת. באופן מגוחך, העסקים הקטנים נאלצים לספק קווי אשראי לחברות גדולות ומבוססות, בעודם נאבקים בתזרים מזומנים בעייתי ומחסור בתמיכה פיננסית מצד הבנקים. כמעט כל בעל עסק קטן יוכל לספר לכם על פרויקט או מוצר שסיפק, ולא קיבל עליו תשלום מעולם.
מה עושים כשהלקוח לא משלם? מסתבר שיש עצמאים עם פתרונות יצריים ואגרסיביים. כך למשל, בקבוצת וורדפרס בפייסבוק, אחד המפתחים העלה לינק לאתר שפיתח ולא קיבל עליו את כל התשלום, על פי טענתו. בתמונה המוצגת בפייסבוק רואים כי המפתח למעשה סגר את האתר לגולשים, והציב באתר הודעה המגנה את הלקוח ואף מכנה אותם "גנבים". נכון לכתיבת שורות אלה, הוסרה ההודעה, ונותר רק אתר ריק עם לוגו החברה.
הפוסט זכה לכמות גדולה של לייקים וסביב הנושא התפתח דיון ער. הקבוצה מכילה כמות גדולה של מפתחי וורדפרס פרילאנסרים, וחלק גדול מהמשתתפים בדיון ציינו שגם הם רצו לעשות מעשה דומה, כאשר נתקלו בבעיה של גביית חובות מלקוח שהאתר שלו כבר היה באוויר.
אולם, לאחר ההתלהבות הראשונית ותחושת הסיפוק, נשאלת השאלה – האם זה הדבר החכם לעשות? האם בגלל סכום של 2,100 ש"ח כדאי להסתכן בתביעה משפטית ופגיעה בעסק? קשה לשפוט מבלי לדעת את העובדות המדויקות וטיב ההסכם בין שני הצדדים. מנקודת מבט משפטית, הפעולה שבה נקט מפתח האתר עלולה להתגלות כבעייתית. מסביר עו"ד יהונתן קלינגר, המתמחה בשירותים משפטיים וייעוץ משפטי לעסקים עתירי ידע ועסקים בתחום הטכנולוגיה וההיי-טק: "כאשר יש מחלוקת בין ספק שירות לבין לקוח, חשוב לזכור שהפסקה של שירותים קיימים שלא שילמו עליהם מותרת בדרך כלל (בהתחשב בהסכם), אבל שינוי שירותים שסופקו בעבר ותקיפה אקטיבית עלולים להיות התערבות לא הוגנת ועוולה מסחרית. כך, לדוגמא, כאשר לקוח לא משלם על אחסון אז הפסקה של האחסון היא לגיטימית ומותרת, בעוד שפרסום באתר כי הלקוח הוא מתחמק מתשלום סדרתי יכולה (בהעדר עילה ציבורית, ובהעדר מידע אחר) להיות לשון הרע".
בראייה לטווח בינוני וארוך, מדובר באקט שעלול לגרום נזק. נסו לחשוב – מה יקרה כאשר לקוח פוטנציאלי אחר ישקול לעבוד עם הספק הזה? מה יקרה אם הוא ייתקל בשרשור בפייסבוק, או בהודעה המקורית באתר (שכלל לינק לאתר של המפתח)? האם הלקוח ירצה לעבוד עם ספק כזה – ולא משנה אם האקט היה מוצדק או לא? כיצד ירגישו לקוחות קיימים של מפתח האתרים הזה? אולי הם ירגישו שאינם רוצים לעבוד עם מי שנוקט בטקטיקות כאלה, ויבחרו לעבור לנותן שירותים אחר?
כמו בהרבה מקרים אחרים, הדרך הנכונה היא להימנע מראש ממצבים כאלה. עצמאים, פרילאנסרים ועסקים קטנים צריכים ללמוד להגן על עצמם במגוון שיטות. הנה כמה מהן:
- אין עבודה ללא מקדמה – מגוון התירוצים שתשמעו כאשר תדרשו מקדמה הוא רחב ומפתיע. לקוח שלא רוצה לשלם מקדמה, הוא לקוח שאתם לא רוצים לעבוד איתו. גובה המקדמה יכול להשתנות בהתאם להיקף הפרויקט, אולם מקובל לדרוש לפחות 25% מסכום הפרויקט הכולל, כתנאי לתחילת עבודה.
- אל תסכימו לעבוד בשוטף פלוס – גם אם זה אומר לוותר על פרויקט אחד או שניים, אל תסכימו לעבוד בשוטף +, בייחוד עם לקוחות חדשים ולא מוכרים. אין זה מתפקידכם לספק קווי אשראי לחברות או לאנשים פרטיים. אם יש לכם מערכת יחסים ארוכת טווח וקבועה עם לקוח, והתשלומים מגיעים באופן סדיר, אפשר להתפשר על שוטף + 30. גם כאן, אין סיבה שתבצעו עבודה ותקבלו את התשלום שלושה חודשים לאחר מכן.
- הסדירו את העבודה בחוזה או הצעת מחיר מפורטת – פרילאנסרים רבים מתפתים להתחיל לעבוד על בסיס כמה אימיילים (במקרה הטוב) או לחיצת יד (במקרה הרע). זוהי שטות מוחלטת, ובסופו של דבר, שני הצדדים ניזוקים מכך. מצד אחד, הלקוח עלול שלא לקבל את כל מה שרצה, ומצד שני, ספק השירותים עלול למצוא את עצמו עובד הרבה יותר ממה שתיכנן, לא מקבל את הכסף בזמן וכו'. גם אם מדובר בפרויקט חד פעמי וקטן, עדיין חובה שיהיה מסמך שמגדיר מה כל צד מקבל ונותן. חשוב מאוד להגדיר תחנות תשלום מסודרות, ואת המשמעויות הנובעות מאי תשלום בזמן. אם אתם נכנסים למערכת יחסים ארוכת טווח עם לקוח, כמו ריטיינר או חוזה תחזוקה כלשהו, היעזרו בעורך דין והקפידו לכסות את כל הנושאים החשובים.
- תעדו את דרישות התשלום ושליחת החשבוניות – אם אתם מרגישים שלמרות החוזה, הלקוח עלול לנסות ולהתחמק מתשלום, היו ברורים וחדים בגביית התשלום. הקפידו לשלוח אימיילים (ואל תסתפקו בשיחות טלפון) ושלחו את החשבוניות או דרישות התשלום בדואר רשום, על מנת שיהיה לכם תיעוד של לו"ז הגבייה, למקרה שתצטרכו לפנות לערכאות משפטיות. בנוסף, אל תרשו לעצמכם להתבייש לדרוש את הכסף המגיע לכם. אם תיתנו ללקוח את התחושה שאתם לא בטוחים שמגיע לכם תשלום בזמן, הוא עלול לנצל את ההזדמנות ולהתחמק מהתשלום.
- עמדו על שלכם – אחרי שסגרתם חוזה וכל התנאים נקבעו, אל תסכימו לפריצת ההסכם. הלקוח זכאי לקבל בדיוק את מה שסוכם עליו, ולא יותר או פחות. עם כל הרצון לתת שירות טוב, עליכם להיות מנומסים ותקיפים, ולהסביר ללקוח שדרישות שהן מעבר למה שסוכם, יעלו לו בתשלום נוסף.
—
צילום: Benjamin