אנחנו במחצית 2022, והאינפלציה מרימה את ראשה הבלתי אטרקטיבי בעליל. נראה שאנחנו לקראת תקופה כלכלית לא פשוטה, ועסקים קטנים רגישים במיוחד בתקופות כאלה, בהן אנשים מתחילים לצמצם את הצריכה ולכווץ הוצאות.
באופן אידיאלי, נשאף להגדיל את ההכנסות, אבל לא תמיד זה אפשרי, במיוחד כשהמצב הכלכלי סבוך באופן גלובלי. לכן, האופציה היעילה והמיידית יותר היא הגנה עצמית – כלומר, צמצום הוצאות העסק.
איך מצמצמים הוצאות בעסק קטן?
כוח אדם ופיטורים
אף אחד לא רוצה באמת לפטר, אבל לפעמים אין ברירה. הוצאות השכר הן מהגדולות בכל עסק, לא כל שכן בעסק קטן. עסקים קטנים גם לא יכולים להרשות לעצמם אבטלה סמויה ועובדים שלא מייצרים תפוקה מקסימלית. בדקו היטב את מצבת כוח האדם שלכם – האם אתם באמת צריכים את כל העובדים כרגע? האם אפשר להעביר חלק מהם למשרה חלקית (בהסכמה, כמובן)? האם יש הרבה שעות מתות? בצעו את הצמצומים ההכרחיים על ידי פיטורים, מעבר למשרה חלקית, פיקוח הדוק יותר על שעות העבודה בפועל ועוד.
שינוי שעות העבודה של העסק
נתחו את יום העבודה שלכם. האם באמת יש צורך בעבודה מ-9:00 עד 17:00 או יותר? אולי אפשר לצמצם את שעות הפעילות של העסק, ולחסוך בתשלום שעות עבודה, חשמל ועוד? אולי אפשר לסגור בימים מסוימים ולנצל במקסימום ימים אחרים? חשבו בצורה גמישה ויעילה, ואל תעבדו בתבניות כי "כולם עובדים ככה".
עברו לעבודה מהבית
האם אתם יכולים לוותר על משרד, או לעבור למשרד קטן יותר בזכות עבודה מהבית מלאה או היברידית? גם בלי קשר לקורונה – עבודה מהבית חוסכת הוצאות רבות ועובדים רבים מעדיפים את האפשרות הזו. בדקו את האופציה לעבודה מהבית, במיוחד אם יש לכם צוות קטן.
השתמשו בשירותים של פרילאנסרים
לא כל פעילות בעסק שלכם מצריכה עובד במשרה מלאה או חלקית. במקרים רבים, אתם יכולים להיעזר בפרילאנסרים מקצועיים, שיתנו לכם תפוקה מקסימלית במחיר חסכוני במיוחד. אתם לא צריכים לשלם להם ביטוח לאומי ונסיעות ושאר בונוסים – התשלום הוא עבור תפוקה או שעות עבודה בלבד. דוגמא לעבודה שאפשר להוציא למיקור חוץ היא ניהול אתרים. רוב העסקים הקטנים לא צריכים ניהול אתרים במשרה מלאה, ויכולים בהחלט להיעזר בפרילאנסר מקצועי בתחום, שייתן מענה לתחזוקת האתר על פי הצורך.
החליפו ספקים
שווה לבדוק את השוק מדי פעם, ולראות האם יש ספקים שמציעים סחורה או שירותים במחירים טובים יותר ממה שאתם מקבלים מהספק הנוכחי שלכם. כדאי לבצע בדיקה כזו בכל חצי שנה או שנה באופן שגרתי, וכמובן כאשר יש צורך מיידי בצמצום הוצאות. הדבר נכון במיוחד לגבי שירותים שאתם משלמים עליהם באופן קבוע כבר הרבה שנים, מה שמשכיח מכם את המחיר האמיתי (ולעתים הבלתי הגיוני) שאתם משלמים. לדוגמא – בדקו היכן מאוחסן אתר האינטרנט שלכם וכמה אתם משלמים לשירות אחסון אתרים בכל חודש או שנה. סקר שוק מהיר ופשוט עשוי להבהיר לכם שאתם יכולים לשלם הרבה פחות, וזה שירות שקל מאוד להחליף.
רכשו מוצרים באופן עצמאי אונליין
עסקים קטנים הם יצורים גמישים, ולא חייבים לעבוד בצורה סטנדרטית. אתם לא חייבים לרכוש את כל המוצרים והציוד הנדרש לכם מספקים ישראלים. כך למשל, אתם יכולים לבדוק אפשרות של רכישת ציוד משרדי זול מאתרים כמו אמזון.
נהלו מו"מ עם חברות המספקות לכם שירותים
טלפון נייד, טלפון נייח, שירותי תמיכה במחשבים, אינטרנט, הסעות וכל שירות אחר שאתם מקבלים תמורת תשלום חודשי קבוע – הרימו טלפון ובקשו לשפר את התנאים. אל תתביישו "לאיים" שתחליפו ספק = זה לגיטימי לחלוטין לדרוש לשלם פחות. מקסימום יגידו לכם "לא" ותוכלו לשקול למצוא ספק אחר.
צמצמו בפינוקים
האם באמת צריך 3 סוגי קפה במשרד? האם חייבים להזמין טייק אוויי בכל יום בשבוע? סביר להניח שלא. נכון שזה לא כיף לצמצם בפינוקים, אבל זה בהחלט עדיף על פיטורים או סגירת העסק. בדקו איפה יש קצת יותר מדי מותרות וצמצמו את ההוצאות – לפחות עד שהמצב יתייצב.