בסביבה עסקית נורמלית, תשלום בזמן היה צריך להיות דבר מובן מאליו, אולם המציאות מראה כי לא אלו פני הדברים. בעלי עסקים בכל הגדלים – מפרילאנסרים ועד מנהלי חברות ענק – נאלצים להתמודד עם עיכובים בתשלום ולחכות זמן רב לקבלת הכסף שמגיע להם, לעתים על פרויקטים שכבר הסתיימו בהצלחה.
עד כמה חמורה התופעה? מי שמנהל עסק בישראל יכול לספר על מקרים רבים של עיכובים בתשלום, ובחלקם האשמה נופלת על מוסר התשלומים הירוד של עסקים בישראל. עם זאת, לא מדובר בתופעה ייחודית לישראל. נתונים שנאספו על ידי חברת בונזאי, המספקת כלי ניהול ואוטומציה לעסקים, מראים כי כ-30% מהפרילאנסרים בארה"ב חוו עיכובים בתשלום בשלב זה או אחר.
הנתונים כוללים שלוש שנים של חשבוניות שהוזנו על ידי פרילאנסרים למערכת של בונזאי, והם מראים גם כי בעיית האי שוויון בין המינים צצה גם כאן – בעוד שכ-24% מהפרילאנסרים הגברים סבלו מעיכוב בתשלומים, הרי שבקרב נשים עצמאיות, 31% סבלו מהבעיה.
ואם חשבתם כי מעבר למטבעות דיגיטליים יפתור את הבעיה – ייתכן מאוד שאתם תולים תקוות בעץ הלא נכון. על פי הנתונים, כ-39% מהחשבוניות שנשלחו על בסיס ביטקוין, סבלו מתשלום מאוחר.
ואיזה מגזר עסקי בקרב הפרילאנסרים סובל הכי הרבה מבעיות גבייה? נראה שאם אתם עוסקים בשיווק, תיתקלו בבעיה זו לעתים קרובות יותר – משווקים קיבלו תשלום מאוחר ב-32% מהמקרים. למפתחים עוכבו תשלומים ב-29% מהמקרים ואילו צלמים קיבלו תשלום מאוחר ב-24% מהמקרים.
באופן שאולי אינו מפתיע, ככל שסכום החשבונית גדול יותר, כך היא בסיכון גדול יותר לעיכוב בתשלום. כך למשל, רק 19% מהחשבוניות בסכום של עד 99 דולר סבלו מעיכוב בתשלום. לעומת זאת, כ-47% מהחשבוניות שבסכום 5,000 עד 9,999 דולר קיבלו תשלום מאוחר. בסכומים שמעל 20 אלף דולר, כ-58% מהחשבוניות שולמו מאוחר.