ה-15 לחודש מוכר היטב לכל מי שמנהל עסק. בתאריך הזה, עסקים משלמים מסים. לעתים מדובר בתשלום חודשי (כמו ביטוח לאומי), ולעתים התשלום הוא דו חודשי (כמו מע"מ ומס הכנסה, תלוי בעסק). בכל מקרה, ב-15 בכל חודש, בעלי עסקים נדרשים לסכם הכנסות והוצאות, ולדווח על כך לרשויות המסים. בכל שנה, מקבל כל עסק פנקסי תשלומים – של מע"מ (אלא אם כן אתם עוסק פטור), מס הכנסה וביטוח לאומי. עבור כל חודש או חודשיים יש דף מתאים בפנקס.
בעבר, הדרך היחידה לשלם היתה לטרוח ולגשת לבנק או לדואר, לעמוד בתור ולשלם במקום. אולם, כבר שנים רבות קיימת האפשרות לשלם מסים באמצעות האינטרנט – מה שמייעל את התהליך וחוסך המון זמן וכאב ראש.
אתרי הממשלה אינם מוצלחים במיוחד, העיצוב שלהם גרוע ולעתים קרובות יש בהם תקלות, אולם בדרך כלל מערכות התשלומים עובדות בצורה סבירה. עם זאת, כדי להבטיח שתוכלו לשלם את המסים במינימום תקלות, מומלץ להשתמש בדפדפן אקספלורר כאשר גולשים באתרים אלה. חלק מהאתרים תומכים גם בכרום, אבל אי אפשר לסמוך על אתרי הממשלה שיתמכו בצורה טובה בדפדפנים מודרניים.
מה צריך כדי לשלם מסים באינטרנט?
- מחשב עם חיבור לאינטרנט.
- דפדפן אקספלורר.
- פנקסי תשלומים של מע"מ, ביטוח לאומי ומס הכנסה.
- כרטיס אשראי או אפשרות להעביר תשלומים מהבנק באמצעות האינטרנט.
- עבור אתר מע"מ בלבד – שם משתמש וסיסמא. הרשמה לשירות – כאן.
- סיכום מסודר של החשבוניות והתשומות שלכם. אם אתם לא יודעים איך לבצע זאת, היעזרו במנהל חשבונות או רואה חשבון.
תשלום מסים באינטרנט – מע"מ
היכנסו לאזור הדו"חות של אתר מע"מ והזינו את הפרטים בשדות המתאימים. אם אין לכם שם משתמש וסיסמא, תוכלו להירשם לשירות כאן.
לאחר שתתחברו בהצלחה, תגיעו למסך הדו"ח עצמו.
לרוב, ניתן להגיש את הדו"ח עד ה-19 לחודש. בחודשי חגים, לעתים ניתנת דחייה נוספת. מלאו את השדות המתאימים. המערכת תחשב עבורכם את המע"מ. ודאו שהכל נכון, והקליקו "אישור". במסך הבא תידרשו לאשר שהדו"ח תקין ולבחור את שיטת התשלום הרצויה לכם – כרטיס אשראי או העברה בנקאית.
התשלום בכרטיס אשראי בדרך כלל מוגבל לסכום מסוים. כמו כן, בדקו שאתם יכולים לשלם את הסכום מבלי לחרוג ממסגרת הכרטיס שלכם.
במידה שתבחרו העברה בנקאית, יופיע המסך הבא:
עליכם לסמן כי אתם מסכימים לתנאי השימוש. אתם יכולים גם לציין כתובת דואר אלקטרוני, אליה יישלח אישור התשלום.
לאחר מכן, בחרו את הבנק שלכם על ידי הקלקה על "להמשך תשלום בבנק".
המערכת תעביר אתכם למסך הכניסה לבנק המתאים. היכנסו לחשבון שלכם ובצעו את התשלום. אל תשכחו לרשום את כל מספרי האישור והאסמכתאות, לטובת בירורים בהמשך. בנוסף, חפשו את הלינק לקבלת אישור תשלום, והדפיסו או צלמו מסך. שמרו את האישורים במחשב או בקלסר. אישורי תשלום של מע"מ לא מגיעים מיידית לדואר האלקטרוני, ולעתים קרובות יש תקלה בקבלת האישור אונליין. אם החיוב עבר בצורה תקינה בבנק שלכם, סביר להניח שהתשלום התקבל והאישור יתקבל תוך כמה ימים.
תשלום מסים באינטרנט – מס הכנסה
באתר מס הכנסה אין צורך בשם וסיסמא. הכניסה לאזור הדו"חות מתאפשרת לאחר הקלדת מספר עוסק והמספר הסידורי המופיע בחלק העליון של הפנקס. בשלב זה ניתן להזין גם דואר אלקטרוני, אליו יישלח אישור התשלום.
לאחר הכניסה, יוצג בפניכם מסך הדו"ח. שימו לב, לעתים מס הכנסה משנים את אחוזי המקדמות, ותיתכן חוסר התאמה בין מה שכתוב בפנקס ומה שמצוין באתר. בכל מקרה, עליכם לשלם על פי האחוזים המצוינים באתר.
יש למלא את השדות א', ב' ו-ג' בסכום המתאים, או להקליד אפס אם לא היו הכנסות או ניכויים.
לאחר מכן, הקליקו על "חישוב". המערכת תציג את הסכום לתשלום. אם הכל נכון, הקליקו על "המשך".
גם במס הכנסה ניתן לשלם בכרטיס אשראי או העברה בנקאית. שוב, לאחר התשלום – ציינו לעצמכם את מספרי האישור והאסמכתאות, והדפיסו את אישור התשלום שיתקבל.
תשלום מסים באינטרנט – ביטוח לאומי
אתר התשלומים של ביטוח לאומי הוא קצת יותר מודרני ומעודכן מהאתרים של מס הכנסה ומע"מ. בכניסה לאתר, בחרו באפשרות המתאימה לסוג העסק והדיווח שלכם. למשל, עסקים קטנים יבחרו לרוב "עצמאי", אפשרות הנמצאת תחת "תשלום מבוטח שאינו שכיר".
לאחר מכן תידרשו למלא את פרטיכם האישיים ופרטי התשלום:
שימו לב שבשדה הטלפון יש להזין מספרים בלבד, ללא מקפים. תוכלו לקבל אישור תשלום ב-SMS, או להזין דואר אלקטרוני ולקבל את האישור למייל. אישורי התשלום בדרך כלל מגיעים במהירות. בכל מקרה, הדפיסו את האישור המתקבל בסוף התהליך.
כמו כן, כאן המערכת לא מחשבת עבורכם את התשלום, ועליכם לציין את הסכום שאתם רוצים לשלם. בדרך כלל מדובר בסכום החודשי שמופיע בפנקס. במידה שיש לכם חוב, תוכלו לציין את הסכום המתאים ולשלם אותו כמו תשלום חודשי רגיל. את הביטוח הלאומי חובה לשלם עד ה-15 בחודש, ומומלץ מאוד שלא לאחר בתשלום, כדי להימנע מקנסות.
גם בביטוח לאומי ניתן לשלם בהעברה בנקאית או כרטיס אשראי.