כתבה ב-TheMarker מספרת על עוד קושי שבו נתקלים בעלי עסקים – הצורך בסליקת כרטיסי אשראי והעמלות הגבוהות שהם משלמים על כך.
למרות שבנק ישראל הציג ירידה, לכאורה, בעמלות שמשלמים בתי עסק על סליקת אשראי, הרי שכל הירידה הזו נבעה מהירידה בעמלה הצולבת ולא הודות לתחרות. במילים אחרות – בעלי עסקים ממשיכים לשלם סכומים גדולים לחברות האשראי. ובישראל, כמו בישראל – העסקים הקטנים משלמים יותר מהחברות הגדולות.
מהכתבה:
חברות כרטיסי האשראי ממשיכות לרדות בבתי העסק, באמצעות תמחור שהוא קרוב לבלתי־אפשרי מבחינתם. בענף קיימים לכך שני מודלים: האחד הוא תמחור של כל עסקה שמבצע בית העסק באשראי, ושם מבלבלים את בית העסק עם לא פחות מחמישה סוגי עמלות (עסקת תשלום אחד, עסקת תשלומים, עסקת קרדיט, עסקת תייר ועסקה טלפונית). אין ספק שמרבית העסקים הקטנים מאבדים את הידיים והרגליים בשלל העמלות, והדבר מקשה עליהם להבין את המחיר הסופי שהם משלמים ולהשוות בין הצעות של חברות שונות.
מודל התמחור השני, החדש, הוא החבילות שמציעה לאומי קארד. לכאורה זהו פתרון לבעיה שיוצר המודל הראשון, מאחר שלאומי קארד מציעה עמלה אחת, אחידה וקבועה, מדי חודש, שנגזרת מהמחזור החודשי של בית העסק. למשל, בית עסק עם מחזור של עד 10,000 שקל בחודש ישלם 149 שקל; בגין מחזור של 30 אלף שקל הוא ישלם 379 שקל בחודש, וכן הלאה.
בלאומי קארד גאים בשקיפות החדשה שהם מציעים לבתי העסק הקטנים, רק ששקיפות אין כאן, וגם לא תמחור סביר או הוגן. שימו לב: העמלה נקובה בסכום לכל מחזור עד 10,000 שקל. כך, אם המכירות היו נמוכות יותר, או שמא בעל העסק היה בחופשה ולא היו לו כלל הכנסות, הוא ישלם בכל מקרה את העמלה המינימלית שנקבעה לו. התוצאה היא שבמקום עמלה של כ–1.5% מהמחזור, הוא ישלם עמלה גבוהה בהרבה, ודווקא בחודשים החלשים שלו.
לחלק גדול מהעסקים הקטנים אין ברירה – הם חייבים לסלוק כרטיסי אשראי, אחרת הלקוחות לא יקנו אצלם. עם זאת, אם המחזור שלכם קטן מ-50 אלף שקל בחודש, אתם יכולים לבדוק אפשרות כמו PayMe או איזיפיי – שירותים שמאפשרים סליקת כרטיסי אשראי ללא התקשרות עם חברות האשראי.
נותני שירותים ופרילאנסרים יכולים לעודד את הלקוחות שלהם לשלם בהעברה בנקאית או להשתמש באפליקציות של הבנקים לביצוע העברות מזומן. כדאי לבחון אלטרנטיבות אחרות, כמו למשל תשלום באמצעות PayPal או ביטקוין.
—
צילום: Sean MacEntee