6 סוגים של לקוחות שאתם לא צריכים

לקוחות שצריך לפטר

לא רק שהלקוח לא תמיד צודק, יש לקוחות שאתם בכלל לא רוצים, ולא משנה כמה הם משלמים לכם. נכון, כדאי לגלות גמישות, להתאים את עצמכם לצרכים של הלקוחת במידת האפשר, ולעשות מה שאפשר על מנת שהם יהיו מרוצים. אולם, לא בכל מחיר. לעתים חשים בעלי העסקים הקטנים כי הם צריכים וחייבים להילחם על כל לקוח, אולם יש לקוחות שפשוט לא שווים את המאבק.

הנה כמה סוגי לקוחות שכדאי לכם לפטר באופן מיידי.

לקוח שלא רוצה לשלם מקדמה או לחתום על חוזה

כבר בשלב הצעת המחיר או המשא ומתן, אפשר לגלות האם הלקוח הוא כזה שאפשר לוותר עליו. לקוח המסרב לשלם מקדמה, אפילו נמוכה יחסית, הוא לקוח שצפוי לעשות בעיות פיננסיות גם בהמשך. אל תתפשרו בשום מקרה, לא משנה מה יבטיחו לכם. לקוח שלא מוכן לשלם מקדמה, הוא לקוח שאינכם רוצים לעבוד איתו. ומן הסתם, לקוח המסרב לחתום על חוזה הוא לא לקוח שאתם רוצים. אין שום סיבה שבעולם לעבוד ללא חוזה כתוב ומסודר. אם שואלים אתכם "מה, אתם לא סומכים עליי?", אתם צריכים כבר לדעת את התשובה.

המחנך

אנשי עסקים "ותיקים" ו"מנוסים", שלא לומר שמרנים ומיושנים, לעתים מתקשים להסתגל לעולם החדש. הם לא מבינים שפרילאנסרים יכולים לעבוד בכל מקום ומכל מחשב, הם נוטים לזלזל באנשי עסקים צעירים או במגזרים שהם מחשיבים כנחותים, והם ינסו להטיף לכם ולחנך אתכם – המטרה שלהם היא "ללמד" אתכם לעשות עסקים "בדרך הנכונה". לקוח מתנשא ומטיף הוא לקוח מיותר – הוא לא ירצה לעבוד בשיטות העבודה שלכם, לא יבין את הטכנולוגיות שאתם מציעים לו (מתוך חוסר עניין ולא מתוך חוסר אינטיליגנציה) וירצה להסביר לכם כל הזמן איך צריך לעבוד "בעולם האמיתי".

הלקוח החצוף וגס הרוח

אנחנו בישראל, מה לעשות, ולכן אפשר להניח שאנחנו נתקלים הרבה יותר בלקוחות מחוצפים, ובמקרים רבים גם לא מתרגשים מזה. בעוד שאפשר להתעלם מלקוחות המכנים אותך "ממי" או "מותק" במייל השני, ולמרות תחושת אי הנוחות, אפשר לעבוד בלי בעיה עם לקוחות המתעקשות לקרוא לך "יקירתי" למרות שמעולם לא נפגשתן, הרי שצריך להחליט איפה עובר הגבול. לקוח גס רוח, המדבר בלשון גסה או מעליבה, שאינה לרוחכם – פטרו אותו ומיד. הדבר נכון גם לגבי לקוח שלא מכבד את שעות העבודה המקובלות (אלא אם כן הוסכם מראש אחרת) – אין סיבה לעבוד עם מישהו שחושב שזה הגיוני להתקשר אליכם ב-10 בלילה, רק משום שיש לו שאלה קטנה על הפרויקט.

סרבן האימייל

דואר אלקטרוני הוא טכנולוגיה מהמאה שעברה. אין שום סיבה או תירוץ ראויים לסירוב לעבודה בדואר אלקטרוני, מלבד מגבלות פיזיות או מנטליות המונעות מהאדם להשתמש במייל. זה נכון שאפשר לדבר בטלפון, אבל שיחות טלפון הרבה יותר קשה לתעד והן מקור לאי הבנות ואי דיוקים בהמשך הדרך. הקפידו לדרוש כי הלקוח יעביר את בקשותיו בכתב, בדואר אלקטרוני, על מנת שיהיה לכם תיעוד מפורט ואפשרות לעבוד בצורה נכונה ומסודרת. לקוח המסרב לעשות כן, בלי סיבה ממש טובה, כנראה מנסה להתחמק מאחריות והוא לקוח שכדאי לוותר עליו.

השוטף

לקוחות שמשלמים בכל צורה שהיא מעבר לשוטף פלוס שלושים. עקרונית, אין סיבה בכלל להסכים לשוטף פלוס, אבל במקרים נדירים ומיוחדים אפשר להסכים לשוטף פלוס שלושים, אם מדובר בלקוח קבוע המשלם בזמן ויש לכם מערכת יחסים ארוכת טווח איתו. לא משנה איזה סיפור ינסו למכור לכם – תמיד אפשר לשנות את תנאי התשלום, אם ממש רוצים. עסק קטן אינו בנק ואין מתפקידו לספק קווי אשראי ללקוחות רנדומליים. מנסים למכור לכם סיפורים ולשלם בשוטף פלוס תשעים? ותרו על הלקוח. אין סיבה שבעולם שתצטרכו לחכות ארבעה חודשים על מנת לקבל תשלום על עבודה שבוצעה כבר מזמן.

התחמן

הוא אולי חתם על חוזה ברור וגם שילם מקדמה, אבל עכשיו הוא מתעלם מההסכם שביניכם ומנסה להוציא מכם עוד ועוד עבודה שלא הוסכם עליה מראש, כולל פגישות עבודה, רעיונות מקוריים ותוספות לפרויקט המקורי. מומלץ מאוד שלא להסכים לחרוג מההסכם ולדרוש תשלום בעבור כל עבודה נוספת. אם הלקוח ממשיך להתעקש ולנסות לקבל מה שלא מגיע לו, תוך איומי הפסקת העבודה, תנו לו לאיים והיפטרו ממנו באופן מיידי.

צילום: https://www.flickr.com/photos/proyecto-garaje

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *