גיבויים: Two is One, One is None

גיבויים

גיבויים הם עניין קריטי – לא רק במחשב, ולא רק אם אתם בעלי עסק קטן. גיבוי נכון של חפצים ומידע יכול לסייע לנו במקרה חירום. מדובר בסוג של ביטוח, שעלותו נמוכה, והוא משתלם במיוחד. יש נתונים שאי אפשר לשחזר ויש חפצים שקשה מאוד למצוא להם תחליף באופן מיידי. לכן, חשוב מאוד לגבות את המידע והחפצים החשובים לנו.

ראשית, זכרו את הכלל הקריטי בכל הקשור לגיבוי: Two is one, one is none. זוהי אימרה המגיעה מתחום ההישרדות והצבא, ומשמעותה פשוטה – אם יש לכם שני עותקים, זה כמו עותק אחד. אם יש לכם עותק אחד, זה כאילו שאין לכם כלום. במילים אחרות – גיבוי יש לבצע לפחות בשני פורמטים שונים.

גיבוי חפצים

חשבו רגע על כלי העבודה שלכם ועל חפצים אישיים המסייעים לכם בחיי היום-יום, כאלה שאתם באמת לא יכולים בלעדיהם. למשל – משקפי ראייה, מחשב, טלפון נייד, סכין שף וכו'. דאגו לגיבוי לכל אחד מהחפצים האלה. מאחר שמדובר, בדרך כלל, בגיבוי זמני עד שהחפץ יתוקן או יוחזר, אין צורך בשכפול מדויק. כלומר, אם מדובר במשקפי ראייה, קנו מסגרת זולה ועדשות פשוטות והיעזרו במבצעים שיש ברשתות האופטיקה השונות. ברוב המקרים יהיו אלה משקפיים שאתם חובשים לזמן קצר, ורק במקרה שבו נעלמו או נשברו המשקפיים הקבועים שלכם.

הגיבוי צריך להיות זמין, כזה שאתם יכולים לשלוף אותו ברגע (ולא חבוי בבוידעם) ולמרות שהוא יכול להיות תחליף זול וזמני – הוא עדיין צריך לשרת אתכם בצורה סבירה. למשל, מחשב הגיבוי שלכם למשרד או לעסק, לא יכול להיות גרוטאה עם Windows 98 ובלי חיבור לאינטרנט.

גיבוי מידע

כאן חשוב במיוחד להקפיד על החוק Two is one, one is none. מידע שנמחק בצורה אגרסיבית מדיסק קשיח, נגנב או נשרף – אי אפשר לקנות בחזרה. לכן, חובה עליכם להחזיק לפחות שני גיבויים (מלבד המקור) של המידע החשוב בעסק שלכם. בנוסף, מומלץ שהגיבוי יהיה בשני פורמטים שונים. כלומר – אל תגבו את המידע על שני Disk on Key, אלא שמרו גיבוי אחד בשירותי ענן, למשל. במקרה של גיבוי ארכיון נייר, מכתבים וכו' – ניתן לסרוק אותם ולגבות על אמצעי דיגיטלי כלשהו. ישנים מספר אמצעים לגיבוי מידע באופן דיגיטלי:

  1. דיסק קשיח נייד – בדרך כלל, מדובר בדיסק בעל נפח של כמה מאות ג'יגה או יותר, המתחבר ב-USB אל המחשב שלכם. הקפידו לרכוש דיסק אמין מחנות איכותית, ודאגו לבדוק שהגיבוי אכן נשמר ועובד.
  2. Disk On Key – קל לנשיאה, נכנס לכל מחשב עם USB ושומר מידע בצורה אמינה יחסית. מתאים בעיקר לגיבויים קטנים ומהירים. עם זאת, בגלל קוטנו, ה-Disk on key נוטה ללכת לאיבוד. הקפידו שלא לשמור עליו מידע רגיש, או הצפינו מידע שאתם שומרים עליו.
  3. CD – תקליטור – עד לפני כמה שנים, היה מדובר בכלי נפוץ מאוד לגיבוי מידע. אולם, תקליטורים נהרסים במהירות יחסית (בתוך כמה שנים) והמידע שעליהם עלול ללכת לאיבוד. מומלץ להימנע מגיבוי ארוך טווח על תקליטורים, ולהשתמש באמצעים אחרים.
  4. לפטופ – אם יש לכם לפטופ ויש לו מקום בדיסק הקשיח, אפשר להשתמש גם בו כגיבוי. עם זאת, כדאי לזכור שמחשבים ניידים הם עדינים יותר ונוטים להתקלקל יותר ממחשבים נייחים. מומלץ שלא להסתמך על מחשב נייד כגיבוי עיקרי.
  5. שירותי ענן – ישנם שירותים רבים של שמירה וגיבוי בענן. בין השירותים החינמיים ניתן למנות את Google Drive של גוגל, SkyDrive של מיקרוסופט, דרופבוקס, Mozy ועוד. בדרך כלל, ניתן לשדרג שירותים אלה בתשלום ולקבל נפח נוסף.
  6. שרת אחסון – חברות אחסון שונות ברחבי הארץ והעולם מציעות שרתי אחסון לאתרי אינטרנט. אם יש לכם אחסון לאתר אינטרנט, שלא מוגבל במקום ומדובר בכמות לא גדולה במיוחד של מידע, אפשר לשמור עותק על השרת. חלק מהחברות אוסרות על שמירת נתוני גיבוי שאינם קשורים לאתר, לכן הקפידו לברר את הנושא לפני שאתם הופכים את שרת האחסון לשרת גיבוי.

Photo by: Iwan Gabovitch

1 מחשבה על “גיבויים: Two is One, One is None”

  1. שווה לציין אופציה נוספת שנכנסה בתקופה האחרונה – דיסק קשיח שמתחבר באמצעות הרשת האלחוטית הביתית וכך נוצר "ענן" פרטי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *