בתקופה האחרונה אנחנו שומעים הרבה מאוד על "עבודה בשחור" – לכאורה, עסקאות רבות המבוצעות ללא תיעוד, ו"גוזלות" מסים מהמדינה. כשמדברים על עבודה בשחור, בדרך כלל מתכוונים לעסקים קטנים. הנוהג די מקובל – נותן השירותים מציע עבודה ללא חשבונית במחיר נמוך יותר, והלקוח שמח לקבל, מכיוון שברוב המקרים אין הוא זקוק לחשבונית מס.
בממשלה עושים כל מאמץ כדי להילחם בהון השחור, אולם במקום לכוון את המאמצים לכיוונים יעילים (העלמות מס בהקפים גדולים), בוחרת הממשלה (שוב) להיטפל לעסקים הקטנים ולעסקות מזומן. הפעם, הממשלה אישרה הקמת צוות לבחינת צמצום השימוש בכסף מזומן. הצוות יגיש את המלצותיו לממשלה בתוך 90 ימים. כרגיל, הרבה יותר פשוט להציק לעסקים קטנים, שאין להם כוח להתמודד עם הרשויות, מאשר לטפל בחברות גדולות שמשחקות בכסף גדול ויש להן שפע לוביסטים. בסקירה שהגיעה לידי הממשלה נטען כי כמות הכסף המזומן שנמצאת בשוק הגיעה בסוף 2012 לכ-55 מיליארד שקל, מזה מעל ל-49 מיליארד בידי הציבור. יתר הסכום, מעל ל-5 מיליארד שקל, נמצא בידי הבנקים.
בשנים האחרונות חל גידול בעסקות במזומן. כיום, מגביל החוק תשלום במזומן בסכומים העולים על 20 אלף שקל בעסקות שבין עוסקים בלבד. עם זאת, החוק אינו מתייחס לעסקות בין אנשים פרטיים או לעסקות בין אנשים פרטיים לבין עסקים. מה ששכחו בעיקר לספר לכם, זה שמי שהניע את המהלך, היא חברת ויזה אירופה, שהאינטרסים שלה בנושא ברורים ביותר. החברה הציגה מחקר שהוזמן על ידה וטוען כי היקף הכלכלה השחורה בישראל נאמד בכ–185 מיליארד שקל, שווה ערך ל–18.9% מהפעילות הכלכלית ב–2013. ויזה אירופה העריכה כי על ידי הגברת השימוש בכרטיסי ניתן יהיה להקטין את היקף הכלכלה השחורה בישראל בכ–7%. באמת מפתיע, שהפתרון על פי חברת ויזה, הוא עוד שימוש בכרטיסי אשראי.
הרצון לצמצם את עסקות המזומן מעיד בעיקר על הרצון של הממשלה לעקוב אחרי הפעילות הכלכלית של אזרחיה בכל אמצעי אלקטרוני שיעמוד לרשותה. כרטיסי האשראי, הנמצאים בכיסו של כל אזרח, הם אמצעי נהדר לדעת בדיוק איפה הייתם, מה רכשתם, על מה אתם מעדיפים לבזבז את הכסף שלכם ואם אתם עושים דברים שהשלטון לא אוהב. ובל נשכח – כל עסקה בכרטיס אשראי מכניסה עמלה של כמה אחוזים לכיסן של חברות האשראי, שישמחו מאוד לראות את ביטולו של המזומן.
ברור לחלוטין שמי שרוצה להעלים מס, ימשיך לעשות זאת, גם מתחת לשולחן ובאמצעים מתוחכמים יותר. אם המדינה באמת רוצה להילחם בהון השחור ולעודד דיווח על עסקאות בקרב עסקים קטנים, אולי הגיע הזמן לבדוק איך אפשר להקל את נטל המס, לפשט את הדו"חות שעסק נדרש להגיש, וליצור סביבה כלכלית טובה יותר, בה עסקים יכולים להתפרנס בכבוד, במקום לחפש איך להעלים מסים כדי לשרוד. הממשלה לא נלחמת בהון השחור, היא נלחמת בעסקים הקטנים – ובמלחמה הזו יכולים להיות רק מפסידים.
—
Photo By Lotus Head from Johannesburg, Gauteng, South Africa (sxc.hu) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC-BY-SA-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons: