משכיר לעצמאי: מציאות חדשה

משכיר לעצמאימעבר קריירה משכיר לעצמאי או בעל עסק קטן הוא דרמטי, וטומן בחובו שינויים רבים, שבאים לידי ביטוי בכל אורחות החיים, ומשפיעים עליכם אישית, על המשפחה והקרובים וכמובן, גם על ההתנהלות הפיננסית האישית. מה קורה כשעוברים את המהלך, והופכים משכירים לעצמאים? למה צריך להתרגל? היכן נמצאות הבעיות הנפוצות ואילו יתרונות כדאי לנצל?

המחזור העסקי הופך מחודשי לשנתי

כשכירים, התרגלתם לקבל משכורת ב-10 בכל חודש. בדרך כלל, גם ידעתם מה יהיה הסכום שאותו תקבלו – נטו או ברוטו. גם בעולם של חוסר בטחון תעסוקתי, קבלת המשכורת היא עניין שבדרך כלל ניתן לסמוך עליו, אם עובדים בחברה יציבה וסבירה. כעצמאים, ההכנסות החודשיות שלכם ישתנו באופן חד מחודש לחודש. למעשה, אתם צריכים לעבור מחשיבה חודשית לחשיבה שנתית – תוכלו לדעת במדויק כמה הרווחתם נטו רק בסוף השנה, לאחר שתשלימו את הדו"ח השנתי, אותו עליכם להגיש לשלטונות המס.

המשמעות: קצת יותר קשה לתכנן את ההוצאות. בנוסף, ייתכנו חודשים מסוימים עם הכנסות גבוהות, לעומת חודשים עם הכנסות נמוכות, ואפילו ללא הכנסות כלל. כעצמאים, עליכם להיערך למצב הזה, ולשמור על כמות מזומנים סבירה וזמינה, שתסייע לכם לשלם את התשלומים החודשיים הרגילים (שכירות, חשמל, טלפון, אינטרנט וכו') גם כאשר ההכנסות נמוכות.

חלק מההוצאות הופכות למוכרות

ראשית, חשוב לשנן – גם הוצאה מוכרת היא הוצאה. זה עדיין כסף שיוצא מהכיס שלכם – ואתם לא מקבלים אותו בחזרה. אתם מקבלים תמורתו מוצר או שירות, ואפשרות לרשום את ההוצאה כמוכרת, מה שיאפשר לכם לשלם מעט פחות מס בסוף השנה. ההוצאות המוכרות משתנות מעסק לעסק. ברוב המקרים מדובר על ציוד משרדי, תקשורת, הוצאות רכב, פרסום וכו'. כמובן שכדאי לתכנן את ההוצאות כך שיהיו מוכרות לטובת העסק, במידת האפשר. מומלץ לברר עם איש מקצוע, דוגמת רואה חשבון או יועץ מס, מהן ההוצאות שנחשבות מוכרות. למשל, למרות שהיה נהוג כך בעבר, עצמאים לא יכולים לרשום ארוחה במסעדה כהוצאה מוכרת.

המשמעות: איספו חשבוניות מס של כל רכישה או הוצאה – לטובת מעקב ולטובת הדו"ח השנתי. חלק מהחשבוניות לא ישמשו אתכם לרישום הוצאה מוכרת, אבל מומלץ לשמור אותן בצורה מסודרת, מחולקות על פי חודשים. במידת האפשר, נסו לארגן את הרכישות שלכם, כדי שיתאימו לרישום כהוצאה מוכרת.

רישום הכנסה ותשלום מסים מסודר

כשכירים, לא היה עליכם להתמודד עם תשלום מסים, מכיוון שכבר בתלוש המשכורת קוזזו התשלומים עבור ביטוח לאומי, ביטוח בריאות ומס הכנסה. כעצמאים או בעלי עסק קטן, תצטרכו לשלם בעצמכם את המסים באופן מסודר בכל חודש או חודשיים (תלוי בחובת הדיווח שהושתה עליכם). הקפידו להוציא חשבונית מס על כל עסקה ולנהל רישום מסודר של כל ההכנסות. כיום, ניתן לשלם את המסים בצורה קלה באמצעות אתרי האינטרנט של רשות המסים (מס הכנסה, מע"מ וגם ביטוח לאומי). אם אתם לא רוצים לעסוק בכך, שכרו את שירותיו של מנהל חשבונות או רואה חשבון, והוא ידאג לאסוף מכם את החומרים הדרושים בכל מועד תשלום. חשוב להקפיד על תשלום מסים בזמן, שכן רשויות המס נוטות שלא להיות סלחניות במיוחד בתחום זה.

הכסף שיש לכם בבנק? לא כולו שלכם

מאחר שאת המסים משלמים פעם בחודש או חודשיים, לעתים נוצר מצב שבו הכסף הנמצא בחשבון העו"ש שלכם, אינו שלכם במלואו, שכן בקרוב תצטרכו לשלם עליו מסים. חשוב לזכור את העניין ולקחת זאת בחשבון, במיוחד כשאתם בוחנים האם אתם יכולים להרשות לעצמכם הוצאה מסוימת.

אף אחד לא דואג לכם לפנסיה

כשכירים, יכול להיות שכבר שכחתם שבכל חודש אתם והמעסיק שלכם מפרישים סכום מסוים מהמשכורת שלכם לפנסיה. פנסיה ומסלוליה השונים הם עניין מורכב, ומומלץ להתייעץ בנושא עם איש מקצוע, שיעזור לכם לבנות תוכנית מסודרת להפרשה לחיסכון. זכרו, כאשר אתם עצמאיים – הפנסיה שלכם תלויה אך ורק בכם, ואף אחד אחר לא ידאג לכם לכך. מומלץ גם שתדאגו לעצמכם לביטוח אובדן כושר עבודה.

אין חופשות וימי מחלה

בהנחה שאתם לא שכירים בחברה בע"מ שהקמתם לעצמכם, אלא בעלי עסק קטן או עוסק מורשה, כל הקונספט של חופשות וימי מחלה עובר מהעולם. כלומר, אתם יכולים בהחלט לצאת לחופש ולהיות חולים, אולם בימים אלה תפסידו עבודה ולא תקבלו שכר על עבודתכם. מצד שני, כעצמאים, אתם יכולים לתכנן בצורה קלה יותר את החופשה שלכם, ולהחליט לבד על שעות וימי העבודה שלכם.

האחריות, ההצלחות והכשלונות – שלכם בלבד

כשכירים, ייתכן שהתרגלתם למצב שבו לא כל האחריות מוטלת עליכם. חלק מהמטלות בוצעו על ידי אנשים אחרים, והם נשאו באחריות לתוצאות של המעשים שלהם. כבעלי עסק קטן או פרילאנסרים – הכל בידיים שלכם, ואי אפשר להאשים מישהו אחר בתקלות המתרחשות. האמת הפשוטה היא, שלא כל אחד יכול להתמודד עם המציאות הזו – ולכן, הקמת עסק אינה עניין המתאים לכל אחד. כשאתם הופכים לעצמאים, זה הזמן להשיל מעליכם את כל הרגלי העצלות הקלים, השכחה, התירוצים וחוסר הסדר – מכיוון שמעתה הכל תלוי בכם, ואתם חייבים לדאוג שכל המרכיבים של העסק יפעלו כראוי.

—–

תמונה: © Glossygirl21 | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

1 מחשבה על “משכיר לעצמאי: מציאות חדשה”

  1. פינגבאק: 8 סימנים שאתם לא צריכים להיות עצמאים | עוסק קטן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *