פרילאנסרים רבים, שלא מעוניינים לעבור תהליך של הקמת עסק (למרות שלא מדובר בעניין מורכב), בוחרים לעבוד באמצעות חברות שכר – חברות אלה מוציאות עבור הפרילאנסר את החשבוניות, רושמות אותו כשכיר בחברה ומנפיקות לו תלוש, בניכוי העמלה שלהן. לכאורה, פתרון קסם, אולם נראה שחברות אלה עובדות בתחום האפור של מוסדות המיסוי בישראל, וכעת הביטוח הלאומי רודף אחרי פרילאנסרים שהשתמשו בשירותים של חברות אלה, ודורש מהם עשרות אלפי שקלים.
"כנראה על רקע שיתוף פעולה שבין מס הכנסה לביטוח לאומי שבעקבותיו התגלו חובות והתנהלות בעייתית של חלק מחברות השכר – מסיר הביטוח הלאומי את הכפפות ולא מתכוון לוותר. 16 עובדים פרילנסרים שהביטוח הלאומי תבע מהם לשלם לו חוב, הקימו באחרונה קבוצה המיוצגת בידי עו"ד משה מאיר ממשרד תבל מאיר ושות'. מאיר מספר כי פניות חוזרות ונשנות לביטוח הלאומי לצורך בירור העניין לא נענו, ולכן נאלצה הקבוצה להגיש ערעור לבית הדין לעבודה נגדו."
ומה אומרים בביטוח הלאומי? "בשנים האחרונות אנו נתקלים בתופעה שחברות מדווחות על עובדים למרות שלמעשה הן אינן מעסיקות אותם אלא משמשות רק כגורם מדווח. "החברה אף אינה מהווה גורם מקשר בינם לבין מקומות העבודה. למעשה, האיש מתקשר אתם באופן עצמאי. מאחר שיש השלכות משמעותיות הנגזרות ממעמד העובד אם זה שכיר או עצמאי, על זכויותיו וחובותיו בביטוח הלאומי, הכרחי לבדוק את המצב לאשורו. במקרים שבהם עולה כי לא מתקיימים יחסי עובד ומעביד, על פי החוק והפסיקה בין החברה לבין העובד, מעמדו של האיש משתנה מעובד שכיר לעובד עצמאי. מכאן, מחויב האיש בסכום הפרש הכספים ששולמו על ידו כשכיר לבין מה שהיה אמור לשלם כעצמאי לביטוח הלאומי".