עסקים קטנים ועבודה בשבת

שבתבעלי עסקים קטנים ופרילאנסרים עובדים, הלכה למעשה, 7 ימים בשבוע. גם אם לקוחות לא מתקשרים בשבת, הרי שתמיד יש מה לעשות, לסדר או לארגן, ולפעמים הרבה יותר נוח וכיף לעבוד על פרויקט בסופי שבוע, כאשר הכל שקט מסביב, ואין הפרעות חיצוניות מרובות.

פסיקת בית המשפט העליון היום, לפיה עיריית תל אביב חייבת לפעול ולאכוף את חוק סגירת עסקים בשבת, מעוררת מספר תהיות ונקודות לדיון. את הערעור לעליון הגישו בעלי העסקים הקמעונאיים לממכר מזון בתל אביב, שביקשו לבטל פסק דינו של בית המשפט לעניינים מנהליים שלא להורות על סגירת עסקים הפתוחים בשבת. מי שגר בתל אביב יודע שאפשר למצוא מגוון סופרמרקטים ופיצוציות, בהן ניתן לרכוש מזון, חטיפים ואף אלכוהול, שבעה ימים בשבוע. עיריית תל אביב, למרות החוק המחייב סגירת עסקים בשבת, הסתפקה בחלוקת קנסות ולא אכפה את החוק בצורה רצינית. בעלי המכולות הקטנות טוענים כי אינם יכולים להרשות לעצמם לפתוח בשבת, וכי הם זקוקים ליום מנוחה, ומצד שני – גם בעלי הסופרמרקטים הגדולים יותר אומרים שעלות הקנסות (מאות שקלים בכל פעם) גבוהה ופוגעת בהכנסות שלהם. בנוסף, עולה הטענה כי העובדים במקומות אלה, שגם כך משתכרים שכר מינימום ועובדים בתנאים גרועים, נאלצים לעבוד בשבת בניגוד לרצונם.

ובכל זאת, סופרמרקטים רבים פתוחים בשבת בתל אביב, למרות שמחזור המכירות בימים אלה אינו גבוה והעסקת העובדים יקרה יותר. בעלי העסקים טוענים כי מכיוון שהמתחרים שלהם פתוחים בשבת, גם הם חייבים לפתוח. כך אומר הבעלים של סופר באבא, יהודה גואטה: "חולדאי לא פועל נכון. אם אני עובר באור אדום פעם אחת אני מקבל קנס, פעם שנייה – שלילה. למה אם אני פותח בשבת וזה בניגוד לחוק העירוני – לא סוגרים אותי? כי העירייה מעדיפה לעשות מזה כסף. יש לי 10 חנויות בת"א. 5-4 סניפים פתוחים בשבת, כשהאחרים סגורים כדי לכבד שכנים דתיים. על כל חנות, העירייה גובה ממני קנס של 730 שקל, כל שבת. עשרות אלפי שקלים. בשנה, עיריית ת"א עושה ממני חצי מיליון שקל. אז אני אומר לה: קחי את זה, תני לי לסגור את הסניפים בשבת ואני אוריד את המחיר לצרכנים. אבל או שכולם סוגרים או שאין לי ברירה".

כפי הנראה, עיריית תל אביב לא תאלץ את העסקים לסגור בשבת, והיא צפויה לשנות את חוק העזר העירוני, כך שיתיר פתיחת עסקים בשבת. העירייה מסרה בתגובה לפסיקה: "תל אביב-יפו תמשיך להיות עיר חופשית. נלמד את פסק הדין ונמצא פיתרון שיאזן בין המנוחה בשבת לבין החופש שהעיר מאפשרת כפי שעשינו עד היום".

נשאלת השאלה – האם בעל עסק קטן באמת חייב לפתוח בשבת כדי להתחרות בעסקים הגדולים? יש כאן מספר גורמים שצריך לשקול:

  • האם ההכנסות מפתיחה בשבת מצדיקות את עלויות התפעול הגבוהות יותר? אם עלות השכר ופתיחת העסק שבעה ימים בשבוע גבוהה מההכנסה המיוצרת במהלך השבת, הרי שפתיחת העסק בשבת היא הפסד. מומלץ לבעלי עסקים קטנים לא להניח הנחות סרק – למרות "תרבות הקניות" בשבת, אנשים רבים מעדיפים לבלות בצורות אחרות במהלך סוף השבוע, ולהשאיר את הקניות לאמצע השבוע.
  • האם יש דרכים אחרות להתחרות בעסקים הגדולים? העסקים הקטנים הפתוחים בשבת טוענים כי פתיחת העסק בסופי שבוע מאלצת אותם לייקר את המוצרים – וכך הם מאבדים מהיתרון התחרותי מול העסקים הגדולים. עסק קטן יכול לבדל את עצמו בדרכים אחרות מלבד מחיר – בעיקר בשירות, מוצרי נישה ומקצועיות – אלמנטים שלרוב לא נתקלים בהם ברשתות הגדולות.
  • האם אתם רוצים לנוח בשבת? אם כן – עשו זאת. רוב בעלי העסקים הקטנים לא עוסקים בשירותי חירום או מספקים מוצרים חיוניים. אפשר בהחלט לנוח יום (ואפילו יומיים) בשבוע – ואף לקוח לא ייעלם בשל כך. מומלץ לטעון את המצברים, להתרענן, לבלות, ולחזור לטפל בעניינים השגרתיים של העסק ביום ראשון, אחרי כוס הקפה הראשונה של הבוקר.

—–

תמונה: ELIEL HOSEPH SCHAFLER

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *