נתחיל בהנחת היסוד, שצריכה להיות ברורה וחד משמעית עבור כל פרילאנסר ומי שמנהל עסק קטן – פייסבוק לא יכול להיות ערוץ השיווק היחידי שלכם באינטרנט. כלומר, זה נחמד ויעיל להשתמש בפייסבוק כערוץ שיווקי, אם אתם יודעים מה אתם עושים, אבל עסקים קטנים לא יכול להרשות לעצמו לשים את כל הביצים בסל אחד, במיוד לא בסל של מארק צוקרברג.
על פניו, פייסבוק הוא ערוץ שיווק מפתה במיוחד – הוא קל יחסית לתפעול; כולם כבר נמצאים שם; אפשר להשתמש בו בלי לשלם כסף, או לשלם סכומים יחסית נמוכים; והוא נותן תוצאות מיידיות בדמות לייקים, הקלקות על לינקים, השתתפות במבצעים ועוד. עמוד לעסק קטן בפייסבוק אכן מייצג את כל היתרונות הללו, ועשוי לאפשר לכם להגיע ללקוחת חדשים ולשווק את השירותים והמוצרים שלכם בצורה יעילה וחסכונית. ועם זאת, חשוב להבין את המגבלות של הפלטפורמה הזו, ובעיקר להפנים שאסור לכם להסתמך רק עליה כדי לשווק את עצמכם.
חינם עולה ביוקר
העובדה שפייסבוק מעניקים את השירותים שלהם בחינם היא אמנם יתרון, אבל גם חסרון גדול. המשמעות היא, שבכל רגע נתון, פייסבוק יכולים לעשות מה שהם רוצים עם התכנים שלכם. הם יכולים להשתמש בהם בלי לשאול אתכם וגם למחוק אותם (ואת העמוד שלכם) בלי שום אפשרות שחזור. במילים אחרות – חינם עלול לעלות לכם ביוקר. אם עמוד הפייסבוק הוא ערוץ השיווק האינטרנטי היחידי שלכם, פייסבוק יכולים להרוס מאמצים של חודשים ושנים בקליק אחד. כל הלייקים, התכנים, ההודעות, המבצעים והאוהדים ייעלמו בשנייה אחת, ותצטרכו לייצר הכל מחדש. עובדה זו נכונה עבור כל פלטפורמה סגורה אחרת – בין אם מדובר ברשת חברתית או מערכת בלוגים.
לפייסבוק יש מערכת שמאפשרת למשתמשים לדווח על תכנים פוגעניים, דפים המקדמים שנאה או גזענות, תמונות פורנוגרפיות, וכו'. המערכת הזו אמורה להגן על המשתמשים ולאפשר לפייסבוק להשתמש בגולשים אחרים, כדי לאתר ולטפל בתכנים שלא אמורים להיות ברשת הזו. על פניו, זו מערכת טובה, שהופכת את חוויית השימוש בפייסבוק לנעימה יותר, וזה אכן נכון, ברוב המקרים. אולם, מערכת הדיווח יכולה גם להיות מנוצלת לרעה על ידי מתחרים או לקוחות נקמנים. כמה עשרות דיווחים על "עמוד פוגעני" עלולים בהחלט לגרום לפייסבוק למחוק את עמוד העסק שלכם, ולהוריד לטמיון שעות רבות של עבודה והשקעה.
יש לכם זמן לפייסבוק?
גם אם אף אחד לא יתלונן, והעמוד שלכם יחזיק מעמד לנצח, הרי שניהול עמוד פייסבוק בשוטף הוא עניין שגוזל זמן, ומצריך הבנה כלשהי במדיה חברתית, תוכן ואינטרנט בכלל. עבור בעל עסק קטן או פרילאנסר, שגם ככה עושה הכל לבד, מדובר במעמסה. אחרי ההתלהבות הראשונית, הלייקים מהחברים וכמה פוסטים חביבים בעמוד, אפשר לראות מאות עמודי פייסבוק נטושים ומשעממים, שלא מוסיפים כבוד או ערך לעסק שעבורו הם הוקמו. בניגוד לאתר תדמיתי, שלא חייבים לעדכן על בסיס שבועי, עמוד פייסבוק ללא פעילות הוא נטול ערך, וגם עלול להותיר רושם רע על הלקוחות.
מי גנב לי את גוגל?
אם אין לכם אתר אינטרנט, אבל יש לכם עמוד פייסבוק, סביר להניח שעמוד הפייסבוק יופיע ראשון בתוצאות החיפוש. אם וכאשר תחליטו להקים לעצמכם אתר, תצטרכו להתחרות עם עמוד הפייסבוק, שהתבסס כתוצאה ראשונה במנועי החיפוש. זה אולי לא נורא, אבל זה מאוד לא נוח – הגולש יצטרך להיכנס לעמוד הפייסבוק, לחפש את חלק ה"אודות" ולמצוא את האתר שלכם, בהנחה שבכלל הוא יודע איפה לחפש. עם כל היתרונות וקלות השימוש בעמוד פייסבוק, עדיין הרבה יותר קשה להציג בו מידע בסיסי על העסק (אודות, שירותים, אמצעי יצירת קשר, תיק עבודות וכו'), והוא הרבה יותר שימושי להצגת פיד עדכני של מבצעים ותוכן נקודתי. ואם כבר מדברים על גוגל – פוסט בעמוד פייסבוק נשאר בעמוד עצמו, ולא מתאנדקס בנפרד בגוגל. אם אתם מייצרים הרבה תכנים על בסיס שוטף, כדאי מאוד לעדכן אותם בבלוג או באתר, בנוסף לעמוד פייסבוק.
ואם כבר מדברים על גניבה – פרסום התכנים שלכם בפייסבוק מאפשר לאחרים לגנוב אותם בקלות (בעיקר תמונות, אבל לא רק). זה לא נעים לראות את היצירות שלכם מסתובבות בלי בקרה בפייסבוק, וכשמדובר בפלטפורמה הזו – הרבה יותר קשה להתלונן בה על גניבת תוכן ולהוכיח שהוא אכן שלכם.
פייסבוק או לא פייסבוק?
אם יש לכם את היכולת והמשאבים להפעיל עמוד פייסבוק – אין סיבה שלא תעשו כן. עם זאת, פשוט זכרו שמדובר בפלטפורמה שיש בה מגבלות וסיכון מסוים, שאסור להסתמך עליה כערוץ שיווקי ובלעדי, ושבסופו של דבר היא אינה בשליטתכם. אל נוחות השימוש והחינמיות מצטרף מחיר – בכל רגע נתון, יכול צוקרברג לסגור לכם את הבסטה, ולאו דווקא מסיבות הגיוניות או הוגנות.
———-
תמונה: By Marcus Quigmire from Florida, USA (facebookUploaded by Princess Mérida) [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons
פינגבאק: מאסט זה מסטיק לעוס ללא סוכר | רויטל סלומון