אחד הדברים שהכי קשה להסתגל אליהם כפרילאנסר או בעל עסק קטן, הוא העובדה שהמחזור הפיננסי של עצמאי, שונה מאוד מזה של שכיר. בעוד שהשכיר רגיל למחזוריות חודשית, בה הוא עובד ומקבל את המשכורת הקבועה בתאריך ידוע מראש, הרי שפרילאנסרים עובדים במחזוריות שנתית לא יציבה. כלומר, לעתים יש עבודה רבה ולפעמים יש תקופות בהן אין עבודה בכלל – מה שנקרא Feast or Famine – חינגה או רעב. ההסתגלות היא לא רק פיננסית (חשוב לוודא שתמיד יש ברשותכם מספיק כסף לתקופה שבה אין עבודה), אלא גם מנטלית. לפעמים, עודף זמן פנוי אינו מצב רצוי, ויכול להשפיע עלינו לרעה – השעמום הוא אם כל חטאת.
ובכל זאת, המציאות היא כזו שלעתים פשוט אין עבודה ופרויקטים לא נכנסים. "אין עבודה" לא בהכרח אומר שאין מה לעשות. אפשר לנצל את הזמן הזה כדי לטפל בכמה דברים שעסקים קטנים נוטים להזניח בתקופות שבהן יש הרבה עבודה ואין זמן לשום דבר אחר.
פרויקטים עצמאיים
האתר שתמיד חלמתם להקים? הספר שרציתם לכתוב? עשרות הרעיונות לפוסטים בבלוג שלא באו לכדי מימוש? הרהיט הייחודי שרציתם לבנות לתצוגה בעסק? זה הזמן! נצלו את תקופת השקט כדי לקדם ולבצע פרויקטים שהם שלכם ובשבילכם. הפרויקטים הללו יוכלו לקדם את העסק שלכם, להתווסף לתיק העבודות שלכם ולאפשר לכם ללמוד מיומנויות חדשות.
Cold Calls
דרך אחת לנסות ולהכניס עבודה, בעלות אפסית (כלומר, שלא באמצעות פרסום סטנדרטי), הוא בשיטת הפנייה היזומה. מצאו לקוחות פוטנציאליים, שנראה לכם שיכולים להיעזר בשירותים או במוצרים שלכם, ופנו אליהם. מומלץ לפנות במייל או במכתב אישי, ולאו דווקא בטלפון. אפשר גם להגיע לבתי עסק רלוונטיים ולהציע להם את השירותים שלכם – זה יעבוד יותר טוב אם מדובר באנשים שמכירים אתכם או כאלה שעשיתם איתם עסקים מוצלחים בעבר.
סידור סביבת העבודה
זה לא סוד שפרילאנסרים נוטים להיות קצת בלאגניסטים, במיוחד אם הם עובדים מהבית. כשעובדים קשה, העניינים המנהלתיים נוטים להיזנח לקרן זווית, ולעתים גם הסדר והניקיון. בתקופות ללא עבודה, נצלו את הזמן לסדר את הניירת, לזרוק חפצים שאינם בשימוש, לנקות את המחשב מתוכנות מיותרות וקבצים מכבידים ואולי אפילו לנקות קצת אבק. סביבת עבודה נקייה ומסודרת, ללא ערימות של ניירות וחפצים, תיתן לכם תחושה שאתם בשליטה, ותסייע לכם לעבוד בצורה יעילה יותר.
לימודים, תחביבים והרחבת ידע
לפרילאנסרים ובעלי עסקים קטנים חשוב באופן מיוחד להישאר מעודכנים בשיטות, בטכנולוגיות ובכל החידושים שקשורים לתחום העיסוק שלהם. אולם, כשהעבודה השוטפת שואבת אותנו, קשה להתפנות לקריאת מאמרים מורכבים או למידת מיומנויות חדשות. נצלו את הזמן הפנוי שנוצר לכם, והשקיעו בקריאת ספרות מקצועית או מאמרים באינטרנט, צפו בסרטוני הדרכה רלוונטיים והרחיבו את הידע שלכם. זו הזדמנות טובה גם להקדיש זמן רב יותר לתחביבים שאולי זנחתם, ולגלות תחביבים חדשים. מעבר להנאה שבטיפוח תחביב, זו גם שיטה טובה להכיר אנשים ולקוחות חדשים.
תחזוקת אתר אינטרנט
גם אם השקעתם כסף וזמן בהקמת האתר שלכם לפני כמה שנים, ייתכן שזנחתם אותו קצת, מפאת חוסר זמן או חוסר יכולת לעדכן ולתחזק אותו. אם יש לכם זמן פנוי, עברו על האתר, בדקו גם את האתרים של המתחרים, והחליטו כיצד כדאי לכם לעדכן, לעצב ולשדרג את האתר. במידת הצורך, פנו לאנשי מקצוע שיסייעו לכם בכך. חשוב לזכור שאתרים שאינם מתעדכנים על בסיס שוטף, נפגעים בדירוג במנועי חיפוש, לכן חשוב להזין תוכן חדש ואיכותי באתר שלכם בתדירות גבוהה, ככל שמתאפשר לכם.
התנדבות
התנדבות עבור מטרה הקרובה ללבכם היא משהו שכדאי לעשות באופן קבוע, ולא רק בתקופות שבהן אין עבודה. עם זאת, בתקופות של שקט, כדאי לנצל את ההזדמנות ולברר בעמותות שונות אם הן זקוקות למתנדבים. כמה שעות של התנדבות בשבוע יעזרו מאוד כמעט לכל עמותה או ארגון, יאפשרו לכם להעניק מהכישורים והזמן שלכם לאנשים או מטרות שבאמת זקוקים לכך, ובוודאי יעשו לכם טוב על הלב.
—
תמונה: By Dwight Sipler from Stow, MA, USA (I'm BOREDUploaded by Jacopo Werther) [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons
יופי של מאמר 😉
בתור עצמאי אני מזדהה, אם כי בתקופות חלשות אני נוטה להשקיע את הזמן בגיוס לקוחות ולא בפרויקטים עצמאיים שנוטים להעלות אבק… הסנדלר הולך יחף 😉